Духовни поуки – Свети Макариј Велики


Неколку духовни поуки за христијанскиот живот.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Догматското учење за Дева Марија – Oтец Георгиј Флоровски (2 дел)


За моралот, чистотата и девственоста на Богомајката, како и нејзините искушенија.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Догматското учење за Дева Марија – Oтец Георгиј Флоровски (1 дел)


Православното учење за Пресветата Дева Марија, за богомајчинсвото, нејзината врска со Бога и вооплотувањето на Христос.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Парохијата – Отец Андреј Ткачов


Парохијата како заедница, нејзинито разработување, заедничко работење и односто на свештеникот кон верните.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Вистината за Православието – Николај Берѓаев


За недоволното познавање на православните на Православието, за христијанството како начин на живот а не доктрина.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Света Троица – Митрополит Иларион (Алфеев)


Троичноста на Бог, спомнувањето во Стариот и откривањето во Новиот Завет, терминологијата и утврдување на догмата за Троичноста на вселенските собори.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Православен поглед на жената – Отец Стефан Санџакоски


За современата жена и семејсво, Богородица како археетип на жената, хрситијанската традиција наспроти новиот начин на живот, за еднаквото достоинство на жената со мажот.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Пастирската грижа и психотерапијата – Д-р Јован Корнаракис


Врската помеѓу пастирската грижа и современата психологија и психијатрија. Погледите на повеќе психолошки школи во врска со верувањето, како и границата на дејствување на свештеникот и психијатрите.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Како до обожение – Архимандрит Георгиј (Капсанис)


За напредокот во духовните степени, благодатта како и пречките кои ни стојат на патот кон обожението.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.