Category Archives: Црковен живот

Aпостолските пости


Снимка од од емисијата „На тема“ во реализација на Канал Плус ТВ каде што се зборува за христијанскиот поглед на постите, нивната суштина со посебен осврт на апостолскиот пост.
Разговорот го води Тања Велкова, а гостин е ѓакон Димитар Арсовски.

Advertisements

За екуменизмот – Архимандрит Георгиј (Капсанис)


Текст во кој се зборува за „соединување“ на Црквите, за која Црква е вистинска, сите конфузии кои можат да се појават од ова движење, каноните, како и појавата на таканаречениот „лаички екуменизам“.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

За должностите на свештениците и мирјаните – Св. Тихон Задонски


Текст во кој светиот Тихон дава упатства на свештениците за нивните пастирски должности кон доверените им патства, исто така ги советува и верниците за тоа како треба да се однесуваат кон парохиските свештеници.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Света тајна исповед


Текст во кој се зборува за Светата тајна исповед, за нејзинта суштината, правилно практикување на истата, како и за односот кон нашиот духовен отец.
Тексот го чита Камелија Ангелова.

Бдение во Лесновскиот манастир


Аудио снимка од бдението во Лесновскиот манастир по повод празникот посветен на светиот апостол и евангелист Лука. На певницата зедоа учество хорот „Хармосини“ од Скопје, женскиот лесновски хор, како и хорот при храмот „Св. Троица“ од Радовиш.