Category Archives: Современо богословие

Грешки кои треба да бидат избегнати – Отец Александар Шмеман


За демократијата во Црквата, клерикализмот, духовното и материјалното.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Лазарово воскресение – Митрополит Јеротеј (Влахос)


Литургиското значење на празникот, за Божјиот домострој и општото воскресение, Евенгелското сведоштво за настанот и колку воскресенија извршил Христос за време на Неговиот престој ан земјата.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Благовештение – Митрополит Јеротеј (Влахос)


За личноста на Богородица, значењето на Благата вест, обожувањето и послушноста на Дева кон Бога, како и за моментот на зачнувањето и соединувањето на двете природи во Христос.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Неделите од Великиот пост – Отец Александар Шмеман


Накратко за неделите од Велигденскиот пост, нивното значење и симболика со осврт на Евангелските четива.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Политички прашања кои не се само политички – Протоереј Андреј Ткачов


Односот помеѓу политиката и теологијата и нивниот однос по одредени етички прашања и спорови.
Текстот го чита ѓакон Дамјан Спасов.

Великиот пост како пат кон Воскресението – Отец Александар Шмеман


За постот како пат, смислата на „умртвувањето“, за нашата вера, богослужението.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Религиозност – Проф. Димитриј Карајанис


Што е религиозност, начинот на изразување, доживување, со посебен осврт на религиозноста во одредени мали групи и заедници.
Димитриј Карајанис е професор по детска психијатрија.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Постои ли спасение на добрите и моралните луѓе надвор од Црквата – Сергеј Худиев


Авторот е богослов, публицист, автор на неколку православни трудови и редовен објавувач на сајтот pravoslavie.ru.
Текстот го чита ѓакон Дамјан Спасов.

Сретение Господово – Митрополит Јеротеј (Влахос)


За настанот на Сретението, симболиката на самиот чин како во Стариот, така и во Новиот Завет, смислата на старозаветното жртвување, учесниците во настанот и оформеното богослужение.
Текстот го чита ѓакон ДИмитар Арсовски.

Религија на иднината – Св. Серафим (Роуз)


За егоцинтричнноста на животот, фокусираноста само на себе, што е православен идеал и духовност, религиозните „експериментирања“ и лажната духовност.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.