Category Archives: Современо богословие

Етапи на развој на типикот – Архимандрит Кирпијан (Керн)

error
Поделба на развојот на типикот во три периоди, студитски, ерусалимски, светогорски устав, како и некои други важни податоци за типиците.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Пубертетот на родителите – Архимандрит Андреј (Конанос)


Односот на родителите кон децата, посебно кога децата се во пубертет, начинот на кој им се дава слободата и можноста сами да се борат низ животот, како да ги научиме на молитва и за тоа каков пример им даваме.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Богојавление – Отец Александар Шмеман


За значењето на водата за древниот, но и за современиот човек, нејзината симболика, за ликот Христов и Претечов, за чинот на Неговото крштение, како и за чинот на осветување на Богојавленската вода.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Рождество Христово – Отец Александар Шмеман


За датумот на Христовото раѓање, преобразувањето на култот кон сонцето и за двеилјагодишната борба на „разумните“ против Христос.
Teкстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Новогодишно лумпување – Архиепископ Аверкиј (Џорданвилски)


За лажната еуфорија околу новогодишната ноќ, дали е здраворазумно да се слави, како и за духовната грижа над самите себе.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Масовна комуникација – Митрополит Јеротеј (Влахос)


За искушението на Црквата појавено преку масовната комуникација, општенствениот живот, како и користење на мудиумите за пастирска дејност.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Погрешен духовен пристап – Св. Серафим (Роуз)


За лажните пристапи кон Православието во духот на времето или лажната духовност, како и за „инстант“ духовноста.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Маловерие – Архимандрит Лазар (Абашидзе)


За лажното православие, млакоста и површноста во верата, измените на православието.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.