Category Archives: Синаксари

Синаксар на Жените Мироносици


Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Advertisements

Синаксар во четвртата недела од Великиот пост


Синаксар во четвртата недела од Великиот пост која е посветена на Свети Јован Синајски, човекот кој го има напишано делото „Лествица“ (Скала) по што е наречен Лествичник.
Синаксарот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Синаксар во втората неделата од Великиот пост


Синаксар во втората недела од Велигденскиот пост, која е посветена на Светиот Григориј Палама, бранителот на исихазмот.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Синаксар во првата недела од Великиот пост


Синаксар во првата недела од Велигденскиот пост, уште наречена и недела на Православието, кога си спомнуваме за победата на Христијанството врз иконоборството.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.