Category Archives: Семејство и воспитување

Богоугодно семејство – Старец Тадеј


Неколку кратки поуки од старец Тадеј Витовнички за тоа како треба да изгледа секое православно семејство.
Текстот го чита Камелија Ангелова.

Advertisements

За црковниот брак


Текст во кој се зборува за црковното поимање на светата тајна брак, неговото устројување и местото на жената во истиот.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Беседа против абортусот – Митрополит Иларион


Беседа во која се зборува за еден од најголемите гревови на денешницата – абортустот, односно чедоморството. Во оваа беседа митрополитот најнапред се осврнува на оваа проблематика од православно-етичка точка, а потоа зборува и за загубата на еден човечки живот, како и геноцид на цел еден народ.
Беседата е објавена во весникот „Дневник“, како и во многу други весници и интернет портали.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.