Category Archives: Свето Писмо

Светото Писмо – Отец Георгиј Максимов


Општо за Светото Писмо, поделба на Стар и Нов Завет, нивната содржина и придобивките од читањето на Библијата.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Advertisements

Зошто страдаме – Андреј Десницкиј (втор дел)


Вториот дел од текстот на библистот Десницкиј во кој се обработува страданието од Православна гледна точка.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Зошто страдаме – Андреј Десницкиј (прв дел)


За смислата на човекото страдање гледано низ призмата на книгата Јов.
Доктор Андреј Десницкиј е познат руски библист и филолог кој има работено на околу педесетина научни трудови.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Деновите од страсната седмица


Накратко за случувањата во последните денови од Христовиот живот на земјата и сведоштвото на Евангелијата за настаните кои се случиле во деновите:
– Велика среда
– Велики четврток
– Велики петок
– Велика сабота
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.