Category Archives: Свети отци

Нарушувањето на типикот


Неколку светоотечки поуки околу почитувањето на типикот, за важноста на ваквите послушанија, како и за тоа дека типикот не е само зборник на одредени правила.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Животното безредие на верниците и свештениците – Св. Јован Кронштатски


За чистотата на Црквата и грешноста на луѓето, пороците кои владеат и млакоста на свештенството во врска со леченњето на ваквите рани.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

За единството на Црквата – Св. Кипријан Картагински (3 дел)


Последниот дел од овој трактат каде се зборува дека во прелест по прашање на верата можат да паднат и продуховени луѓе како и искусни духовници, како и мотивирање и поттикнување кон верните да бидат милостиви и дарежливи како и духовно будни.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

За единството на Црквата – Св. Кипријан Картагински (2 дел)


За расколите и цепењата на Црквата Христова, како и за различното толкување на Светото Писмо.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

За единството на Црквата – Св. Кипријан Картагински (1 дел)


Капиталното дело на Св. Кипријан од Картагина составено од 18 писма (поглавја). Во овој прв дел (1-7 писмо) се зборува за трезвеноста во верата, предупредување од прелест и пред се внимавање од скриеното демоско лукавство кое сее раздор во Христовата Црква.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Беседа на Преображение Христово – Св. Григориј Палама


За наводните разлики помеѓу евангелситите во врска со опишување на преображението, за нетвраната светлина и изборот на апостолите кои се удостоиле да бидет сведоци на истото.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.