Category Archives: Разговори

Апостолските пости


Снимка од од емисијата „На тема“ во реализација на Канал Плус ТВ каде што се зборува за христијанскиот поглед на постите, нивната суштина со посебен осврт на Aпостолскиот (Петровденски) пост.
Разговорот го води Тања Велкова, а гостин е ѓакон Димитар Арсовски.

Advertisements

Постот има подлабоки корени од новогодишните лумпувања – Митрополит Методиј (Златанов)


За примената на постот за време на новогодишната еуфорија, што да се избере, како да се однесуваме, како и накратко за настанокот на новогодишните забави.
Текстот е објавен во весникот „Дневник“.
Чита ѓакон Димитар Арсовски.

За Исусовата молитва – Св. Игнатиј Брјанчанинов


Поука од епископот Кавкаски и Ставрополски Игнатиј за Исусовата молитва која е упатена кон монасите, но истовремено важна и за сите кои се молат со оваа молитва.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Aпостолските пости


Снимка од од емисијата „На тема“ во реализација на Канал Плус ТВ каде што се зборува за христијанскиот поглед на постите, нивната суштина со посебен осврт на апостолскиот пост.
Разговорот го води Тања Велкова, а гостин е ѓакон Димитар Арсовски.

За лажната духовност вон Црквата – Архимандрит Георгиј (Капсанис)


Сведоштво на старец Георгиј Грегоријатски од едно негово присуство на собир на пентикосталци*, но зборува за „духовните доживувања“ и на членови од други секти и религии, како и психолошко објаснување за сите ефекти кои се добиваат за време на таквите собири.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

____________
*Секта која се појавила во САД во 1886 год. и веруваат дека за време на нивните молитви добиваат посебна благодат од Светиот Дух, исто како што се излеала на Педесетница, по што и го добиле името.

За празниците Богојавление и Св. Јован Претеча


Извадок од разговор со ѓакон Димитар Арсовски по повод празникот Богојавление. Во разговорот се зборува и за ликот и делото на Свети Јован Крстител и Претечата Христов, како и за начинот на празнување на овие празници. Овој разговор е реализиран во 2013 год. за Канал 8 ТВ – Кочани.

Разговор со Стојанче Андов: По стапките на свети Јован, Архиепископ Шангајски и Санфранциски (Битолски)

Снимка од разговорот (во живо емитуван на 15.10.2014) со ипоѓакон Стојанче Андов, студент на факултетот „Света Троица“ во Џорданвил, Њујорк:
По стапките на свети Јован, Архиепископ Шангајски и Санфранциски (Битолски). По повод 20 години од неговата канонизација (1994-2014)
.