Category Archives: Предавања

Што сведочи преданието за Христос


По барање на верниците, а со благослов на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во Градската библиотека „Искра“ во Кочани секој втор петок се одржуваат предавања од областа на Православната вера, култура и етика. Ова е дел од последното предавање кое се одржа на 03.02.2017 год. во кое се зборува за некои податоци кои се поврзани со животот на Христос кои не се запишани во Светото Писмо, а се зачувани во Светото Предание.
Предавач е Димитар Арсовски, ѓакон при храмот „Св. Вмч. Георгиј“ – Кочани.

Историја на Божиќното празнување – Михаил Скабаланович


Историско – хеортолошки осврт на празнувањето на еден од најголемите христијански празници Рождество Христово – Божиќ, влијанијата, приликите и околностите за настанокот.
Михаил Скабаланович (1871 – 1931) е доктор по црковна историја, професор во Киевската духовна академија на катредрите по латински јазик, Стар Завет и догматика, како и Византологија на повеќе факултети.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Kратка историја за новогодишната прослава


Накратко за потеклото и почетоците за празнувањето на административната нова година, како и православен поглед на истата.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Божиќниот пост – Схимонах Константин (Каварнос)


Текст во кој се зборува за Божиќниот пост, мал хеортолошки и историски осврт, како и начинот на кој се постат овие пости.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Како да го смириме гневот – Протоереј Павел Гумеров


Одговор на прашањето како да се победи гневот, секако од православна призма, коренот на оваа страст, како и методи за нејзино контролирање и достигнување на крајната цел – нејзино конечно отфрлање.
Текстот го чита отец Мартин Митев.

Астрологија – Ѓакон Андреј Кураев


Текст во кој се изболичува астрологијата, хороскопите и сличните на нив начини на предвидување на иднината.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Зошто имаме се помалку време – Архимандрит Рафаил (Карелин)


Текст во кој се зборува за денешнотo забрзано темпо на живеење и се дава одговор на прашањето зошто денес, иако толку технолошки е напредно човештвото, сепак имаме се помалку време.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски

Архимандрит Дамаскин Лесновски: За подвижничкиот живот во денешниот обезбожен свет

За подвижничкиот живот во денешниот обезбожен свет (Современи предизвици и искушенија). Предавање од архимандрит Дамаскин Лесновски, одржано по повод „Седмица на Светото Писмо,“ 2014 г., во сала при Соборниот храм Св. Климент Охридски, во Скопје.