Category Archives: Наука и религија

За лечењето со биоенергија – Отец Родион Петроградски

Вистината за лечењето со бионерегијата, нејзиното вистинско дејство и позадина.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Advertisements

„За“ или „против“ употребата на новите репродуктивни технологии за вонтелесно оплодување – Отец Стефан Санџакоски


За таканареченото „планирање на семејство“, современите начини на лекување на неплодноста, in vitro, правните моменти и обработување на проблематиката од христијански и етички аспект.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски

Астрологија и Православие – Архимандрит Рафаил (Карелин)


За астрологијата во првите векови од Црквата, светоотечкото учење по ова прашање, денешната популарност, односот на астролозите кон Светото Писмо и вистинитоста на астрологијата.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Хомосексуалност – Академик Владета Јеротиќ


За хомосексуалноста (машка и женска) гледано низ историските епохи, епидемиологија, класификација, симптоми, дијагноза и терапија, сето тоа поткрепено со мислења и ставови на еминентни психолози.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Педагодијата на чедоморството – Митрополит Методиј (Златанов)


Текст во кој се зборува за еден од современите проблеми на човештвото, а тоа е проблемот со абортусот. На еден теолошко-философски начин митрополитот Американско-канадски Методиј го дава одговорот за појавата на чедоморството.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Евтаназија – Ѓакон Андреј Кураев


Текст во кој се зборува за новата појава „убиство од милосрдие“ или позната како евтаназија. Најпрвин се дава еден историски осврт од житијата на светителите во врска со мотивите за самоубиство, а потоа се излага и современото гледиште на овој проблем, како од световен така и од православен аспект.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

За светената вода од научен аспект


Научен пристап кон светената вода, разликите, промена на општите својства и нејзината моќ, сето тоа поткрепено со изјави од еминентни научници.
Текстот го чита Камелија Ангелова.