Category Archives: Катихизис

Чудото и неговата можност – преподобен Гаврил Светогорец, епископ Велички


Текст во кој преподобниот Гаврил, новиот Лесновски чудотворец дава одговор за потребата од постоењето на чудата, како во Стариот, така и во Новиот завет, за Христовите чуда и оние кои се направени со посредништво на Мајката Божја.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Advertisements

Православие – Митрополит Јеротеј (Влахос)


За значењето на терминот Православие, за Богооткриените вистини, за разликата помеѓу телесниот и духовниот човек, сето тоа поткрепено со учењето на Св. Василиј Велики, Св. Симеон Нов Богослов и Св. Григориј Палама.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

За Митровденската задушница


За значењето на задушницата и молитвата за упокоените во надеж на воскресение, настанок и историја на оваа задушница, како и значењето на свеќата, виното и пченицата.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Дали спасуваат само добрите дела – Архимандрит Рафаил (Карелин)


Одговор на прашањето дали за спасение ни се доволни само добрите дела, без активен духовен живот, без благодатта, без љубовта, без Црквата Христова како заедница на верните.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Свети тајни – Протоереј Јован Маендорф


Teкст во кој отец Јован зборува за развитокот на Светите тајни, учењето за „седумте свети тајни“, со посебен осврт на Светите тајни крштение, покајание и брак.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Света Причест – Архимандрит Кипријан (Керн)


– Во кој момент од Светата Литургија треба да се прими Светата Причест
– За начинот на соединување со Христос преку Причестувањето
– Начинот на причестување на свештенството и верниците, споредба во древната црква
– Практични совети
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски

За постот – Преподобен Гаврил Велички


Извадоци од книгата „Правила и одредби на Православната црква за постот“ од преподобниот Гаврил Светогорец, епископот Велички и Лесновски чудотворец.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Деновите од страсната седмица


Накратко за случувањата во последните денови од Христовиот живот на земјата и сведоштвото на Евангелијата за настаните кои се случиле во деновите:
– Велика среда
– Велики четврток
– Велики петок
– Велика сабота
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Покајание и исповед – Епископ Калистос (Вер)


Текст од епископот Калист Диоклејски во кој се дава толкување на молитвата пред извршување на Светата Тајна Исповед, чинот на исповедта, како и за епитимиите разбрани не како казна, туку како педагошка мерка.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.