Category Archives: Емисии

Апостолските пости


Снимка од од емисијата „На тема“ во реализација на Канал Плус ТВ каде што се зборува за христијанскиот поглед на постите, нивната суштина со посебен осврт на Aпостолскиот (Петровденски) пост.
Разговорот го води Тања Велкова, а гостин е ѓакон Димитар Арсовски.

Advertisements

Пред црковниот праг (2)

Снимка од емисијата „Пред црковниот праг“ што беше емитувана во живо на 20 Ноември. Водител: протоѓакон Тони Петрушевски.

Теми на емисијата: 1) Дали родителите имаат власт и право наместо детето да ги решаваат прашањата кои се важни за него, ако од тоа зависи доброто на детето, па дури и неговиот живот? 2) Потребна ли им е Божјата благодат на децата? 3) Како минува духовниот и душевниот живот на детето? 4) Дали заветите дадени на Крштението одговараат на она за што е предназначен човекот? 5) Постојат ли аналогии на крштевања во Стариот Завет, ако постојат каков е односот на Стариот Завет кон учеството на децата во нив? 6) Може ли детето да биде лишено од плодовите на Крштението, а тоа да не биде штетно по него?