Category Archives: Догматика

Догматското учење за Дева Марија – Oтец Георгиј Флоровски (2 дел)


За моралот, чистотата и девственоста на Богомајката, како и нејзините искушенија.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Догматското учење за Дева Марија – Oтец Георгиј Флоровски (1 дел)


Православното учење за Пресветата Дева Марија, за богомајчинсвото, нејзината врска со Бога и вооплотувањето на Христос.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Света Троица – Митрополит Иларион (Алфеев)


Троичноста на Бог, спомнувањето во Стариот и откривањето во Новиот Завет, терминологијата и утврдување на догмата за Троичноста на вселенските собори.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Причина за смртта – Архимандрит Серафим (Алексиев)


Интересен текстѕ каде што се даваат одговори за појавата, настапувањето и природата на смртта, како и светоотечки размислувања за оваа тема.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Догмата за Св. Троица – Св. Григориј Богослов


Текст во кој светиот Григориј ја открива тајната на Тројството, за својствата и природата на Троединиот Бог.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Разлика помеѓу православието и папизмот – Митрополит Еротеј (Влахос)


Краток текст во кој се изнесуваат основните и суштинските разлики помеѓу Православната и Римокатоличката црква како што се:
– учењето за несоздадената Божја енергија
– Filioque (учење за произлегувањето на Светиот Дух од Отецот и од Синот)
– Употребата на бесквасен леб на Литургиите
– Индулгенциите (вишоци на добри дела)
– Некои литургиски новотарии
– Првенство на папата и неговата безгрешност
– Догмата за безгрешното зачатие на Пресвета Богородица и сл.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.