Category Archives: Беседи

Беседа на Пасха – Старец Ефрем Филотејски


За Христовата спасоносна жртва, но и за тоа како треба вистински да се подготвиме да ја пречекаме радосната вест за воскресението. За егоизмот, помислите и молитвата.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Беседа на Богојавление – Св. Јован Шангајски


За средбата на Претечата со Христос на Јордан, зошто се крштева со вода, јавувањето на Отецеот и Светиот Дух.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Беседа на Крстовден – Отец Александар Шмеман


За древниот обичај на торжествување на овој празник, нашиот однос кон Крстот Христов и Неговата победа над народите.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Беседа на Преображение Христово – Св. Григориј Палама


За наводните разлики помеѓу евангелситите во врска со опишување на преображението, за нетвраната светлина и изборот на апостолите кои се удостоиле да бидет сведоци на истото.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.