Category Archives: Апологетика

Новогодишно лумпување – Архиепископ Аверкиј (Џорданвилски)


За лажната еуфорија околу новогодишната ноќ, дали е здраворазумно да се слави, како и за духовната грижа над самите себе.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Зошто на свештеникот му се обраќаме со отец – Мирослав Радошевиќ


За забелешките на Јеховините сведоци зошто на свештеникот му се обраќаме со отец, што зборува Светото Писмо по ова прашање, како и побивање на лукавото толкување.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Маловерие – Архимандрит Лазар (Абашидзе)


За лажното православие, млакоста и површноста во верата, измените на православието.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Лажните пророштва на Јеховините сведоци (2 дел) – Отец Александар Новопашин


За пропагандите за второто Христово доаѓање, неуспешните „пророштва“ и оправдувањето со лажни факти за истите.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Лажните пророштва на Јеховините сведоци (1 дел) – Отец Александар Новопашин


За вистинитоста на „сведоштвото“ на Јеховините сведоци, методот на проповед, кратка историја за нивното постоење и за нивната литература.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Религиозност – Проф. Димитриј Карајанис


Што е религиозност, начинот на изразување, доживување, со посебен осврт на религиозноста во одредени мали групи и заедници.
Димитриј Карајанис е професор по детска психијатрија.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Религија на иднината – Св. Серафим (Роуз)


За егоцинтричнноста на животот, фокусираноста само на себе, што е православен идеал и духовност, религиозните „експериментирања“ и лажната духовност.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

За лечењето со биоенергија – Отец Родион Петроградски


Вистината за лечењето со бионерегијата, нејзиното вистинско дејство и позадина.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

За достоинството на Христијанството и недостоинството на христијаните – Николај Берѓаев (3 дел)


Tрeт дел од апологијата на христијанството од повеќе гледни точки. За пристапите на оние кои го оспоруваат самото Христијанство и начинот на живот и сведочење од страна на христијаните.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.