Author Archives: trizvon

Премудроста Божја (Преполовение) – Митрополит Јеротеј (Влахос)


За значењето на овој Господов празник, начинот на празнување во Стариот Завет, како и симболиката на истиот.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Advertisements

Грешки кои треба да бидат избегнати – Отец Александар Шмеман


За демократијата во Црквата, клерикализмот, духовното и материјалното.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Беседа на Пасха – Старец Ефрем Филотејски


За Христовата спасоносна жртва, но и за тоа како треба вистински да се подготвиме да ја пречекаме радосната вест за воскресението. За егоизмот, помислите и молитвата.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Лазарово воскресение – Митрополит Јеротеј (Влахос)


Литургиското значење на празникот, за Божјиот домострој и општото воскресение, Евенгелското сведоштво за настанот и колку воскресенија извршил Христос за време на Неговиот престој ан земјата.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Демон на нечистотата (за блудот) – Отец Павле Гумеров


За прашањето во врска со физичките предбрачни односи, за незаконистоста и односот на свештеникот кон ваквата појава.
Текстот го чита ѓакон Дамјан Спасов.

Благовештение – Митрополит Јеротеј (Влахос)


За личноста на Богородица, значењето на Благата вест, обожувањето и послушноста на Дева кон Бога, како и за моментот на зачнувањето и соединувањето на двете природи во Христос.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Неделите од Великиот пост – Отец Александар Шмеман


Накратко за неделите од Велигденскиот пост, нивното значење и симболика со осврт на Евангелските четива.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Политички прашања кои не се само политички – Протоереј Андреј Ткачов


Односот помеѓу политиката и теологијата и нивниот однос по одредени етички прашања и спорови.
Текстот го чита ѓакон Дамјан Спасов.

Великиот пост како пат кон Воскресението – Отец Александар Шмеман


За постот како пат, смислата на „умртвувањето“, за нашата вера, богослужението.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.