Author Archives: trizvon

Педесетница – Митрополит Јеротеј (Влахос)


Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Advertisements

Здравјето на народот е проблем и на Црквата – Проф. Игор Котов


За факторите кои влијаат врз човечката психа, докажување дека Црквата може и мора активно да се вклучи во процесот на зачувување на психичкото здравје, траумите, хроничните болести како и влијанието на современата технологија.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Премудроста Божја (Преполовение) – Митрополит Јеротеј (Влахос)


За значењето на овој Господов празник, начинот на празнување во Стариот Завет, како и симболиката на истиот.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Беседа на Пасха – Старец Ефрем Филотејски


За Христовата спасоносна жртва, но и за тоа како треба вистински да се подготвиме да ја пречекаме радосната вест за воскресението. За егоизмот, помислите и молитвата.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Лазарово воскресение – Митрополит Јеротеј (Влахос)


Литургиското значење на празникот, за Божјиот домострој и општото воскресение, Евенгелското сведоштво за настанот и колку воскресенија извршил Христос за време на Неговиот престој ан земјата.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Демон на нечистотата (за блудот) – Отец Павле Гумеров


За прашањето во врска со физичките предбрачни односи, за незаконистоста и односот на свештеникот кон ваквата појава.
Текстот го чита ѓакон Дамјан Спасов.

Благовештение – Митрополит Јеротеј (Влахос)


За личноста на Богородица, значењето на Благата вест, обожувањето и послушноста на Дева кон Бога, како и за моментот на зачнувањето и соединувањето на двете природи во Христос.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.