Национализмот во Црквата – Митрополит Јеротеј (Влахос)


За национализмот како ерес, за заедницата во Стариот завет и повторното единство преку Крстот Христов, за надминувањето на филетизмот, за Православието како наднационално и давање на конкретен пример за надминатост на истото (на Света Гора).
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

1 thought on “Национализмот во Црквата – Митрополит Јеротеј (Влахос)

  1. spiro

    Koj navistina go dobil Svetio Duh, toj prestanuva da im pripagja na naciite (vavilonski) tuku samo na rodot i narodot Bozji! Toj Bozji rod i narod go ima Hristos vo sebe, a ne kako crtan na zidovite, ikonite, sklupturite, …! Neslucajno bratoubestvenite vojni se slucuvale i slucuvaat vo idolopoklonskite, ikonopoklonskite, kamenopoklonski, … verzii na verata!
    Nasata Edinstvena tatkovina e na Neboto, kadesto e i nasiot Vistinski Tatko, a ne vo grcka “sveta gora,” niti vo rimski vatikan, niti vo mekka, … niti duri vo erusalim!

Напиши одговор на spiro Откажи одговор

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s