Разлика помеѓу православието и папизмот – Митрополит Еротеј (Влахос)


Краток текст во кој се изнесуваат основните и суштинските разлики помеѓу Православната и Римокатоличката црква како што се:
– учењето за несоздадената Божја енергија
– Filioque (учење за произлегувањето на Светиот Дух од Отецот и од Синот)
– Употребата на бесквасен леб на Литургиите
– Индулгенциите (вишоци на добри дела)
– Некои литургиски новотарии
– Првенство на папата и неговата безгрешност
– Догмата за безгрешното зачатие на Пресвета Богородица и сл.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Напишете Ваш коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s