Толкување на Великопосната молитва – Св. Лука Кримски


Толкување на Великопосната молитва која се чита за време на Велигденскиот пост. По секоја прозба на молитвата се прават длабоки поклони (метании).
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

ВЕЛИКОПОСНА МОЛИТВА ОД СВ. ЕФРЕМ СИРИН
Господи и Владико на мојот живот, не давај ми дух на леност, безволност, властољубие и празнословие (поклон).
Даруј ми, пак, како на Твој раб Дух на целомудреност, смиреност, трпение и љубов (поклон).
Еј, Господи, Цару, дај ми да ги согледам моите прегрешенија за да не го осудувам мојот брат, зашто Си благословен во вечни векови. Амин (поклон).

Напишете Ваш коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s