Слово против бајачите – Митрополит Иларион


Изобличување на бајачите и гатачите кои се демонослужители, за лагите и измамите кои ги прават со цел свесно или несвесно да ги погубат човечките души.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Покров на Пресвета Богородица


Кратко за празникот Покров на Пресвета Богородица кој е тесно поврзан со празнувањето на споменот на светиот Андреј јуродивиот Христа ради, во чие што житие се наоѓаат податоци за ова чудесно јавување на Пречистата Владичица, како и краток хеортолошки осврт за настанокот и богослужбата за самиот празник.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Дали спасуваат само добрите дела – Архимандрит Рафаил (Карелин)


Одговор на прашањето дали за спасение ни се доволни само добрите дела, без активен духовен живот, без благодатта, без љубовта, без Црквата Христова како заедница на верните.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

New age движење – Св. Серафим (Роуз)


Текст во кој се зборува за духовната состојба на современиот човек, за различните харизматични и медитациски искуства, за движењата како „христијанска медитација“ и екуменизмот, како и за лажните современи пророци.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Како да го смириме гневот – Протоереј Павел Гумеров


Одговор на прашањето како да се победи гневот, секако од православна призма, коренот на оваа страст, како и методи за нејзино контролирање и достигнување на крајната цел – нејзино конечно отфрлање.
Текстот го чита отец Мартин Митев.

Симболика на свештените одејанија – Митрополит Методиј (Златанов)


Текст во кој се зборува за свештените одежди. Најпрвин се прави една релација помеѓу старозаветното и новозаветното свештенство и нивните свештени одежди, потоа подетално се зборува за свештените одежди во православието како и симболиката на боите.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

За екуменизмот – Архимандрит Георгиј (Капсанис)


Текст во кој се зборува за „соединување“ на Црквите, за која Црква е вистинска, сите конфузии кои можат да се појават од ова движење, каноните, како и појавата на таканаречениот „лаички екуменизам“.
Текстот го чита ѓакон Димитар Арсовски.

Настап на детскиот хор „Спасо Радовишки“ од Радовиш


Со благослов на Неговото Високопреосвештенство г. Иларион во септември 2014 година се формираше црковниот хор „Св. Спасо Радовишки“. За формирањето на хорот помогнаa ѓакон Коста Донев и диригентот чтец Мите Јефремов. Овој хор секоја недела одржува проби и постојано се надградува со нови композиции т.е. тропари и литургијски химни. Инаку децата активно земаат учество во неделните Литургии.
Сниманиот материјал е од настапот на духовната академија по повод празникот посветен на Св. Спасо Радовишки која се одржа во дворот на храмот „Св. Троица“ во Радовиш на 20.08.2016 година.

Композиции:
– Воскресен тропар глас 8
– Тропар на Св. Спасо Радовишки
– Тропар на преображение
– Иже Херувими
– Јако да царја
– Бородице Дево
– На Твојата тајна вечера
– Видјехом свет истинии
– Да исполнатсја